Hällar

ILVEs spisar finns med en mängd olika hälltyper.
Vanliga gasbrännare, stekbord, glaskeramik- och induktionshäll, grillhäll, fritös, coup-de-feu… Beroende på spisens eller hällens storlek med varierande antal brännare och kombinationer.
Välj den uppsättning som passar dig och din matlagning bäst.

Stekbord

snabbheten_600
Tillverkat av 8 mm rostfritt stål speciellt utformat för att hålla värmen jämn över hela ytan. Med den höga temperaturen är det idealiskt för att steka kött, fisk och grönsaker.
Står på fötter/tassar och har en emaljerad skorsten för ventilation och en ränna framtill där fett och rester skrapas ner.
Stekbordet tar 5-8 min att värma upp ordentligt – det är kraftigt gods – så sätt på brännaren i god tid innan tillagning.
En rejäl stekspade medföljer för att skrapa rent stekbordet med.

 

Coup de feu
coupdefeu

ILVEs coup feu är tillverkad i massivt obehandlat gjutjärn och är lämplig för långsam tillagning, uppvärmning och varmhållning. För att värmen ska distribueras väl på plattan bör brännaren tändas ca 15-20 minuter innan användning. När plattan väl är uppvärmd behåller den värmen i ca 10-15 minuter efter avstängning. Brännaren är placerad i mitten under plattan, och det är mitten av plattan som kommer att vara varmast, med svalare ytterkanter.
Plattan är obehandlad, och kan rosta om den inte används regelbundet, detta är helt normalt. Rost kan tas bort med stålull och trasa, och plattan kan smörjas in med lite olja, vilket rekommenderas om den inte används på ett tag.
Plattan används med kokkärl, och mat placeras aldrig direkt på plattan.

Fritös
Elektrisk fritös med korg för ca 1 kg och behållare för 2,5 liter.

Elektrisk grill
Elektriskt grillelement med lavastenar och grillgaller i gjutjärn. För ett gott resultat tänd grillelementet i god tid innan grillning, ca 10 minuter, så att lavastenarna är ordentligt uppvärmda och fördelar värmen bra. Lavastenarna är placerade i en behållare, och alla delar kan lossas för rengöring.