Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Recept av Marco Manieri

Denna rätt ser inte mycket ut för världen, men skenet bedrar. En lyckad spaghetti aglio, olio e peperoncino är något av det godaste som finns. Recept på denna rätt finns i var och varannan italiensk kokbok, ändå är det förvånansvärt få utanför Italien som provat den. Om du bara ska testa ett enda recept i denna bok, så är det detta!

4 portioner

500 g spaghetti
4–8 klyftor vitlök i tunna skivor
2–4 små torkade chilifrukter (piri-piri eller peperoncino)
1½ dl riven parmesan
olivolja
salt

1. Koka pastan al dente. Under tiden:
2. Slå en bottenskyla olivolja i en panna, lägg i vitlök och smula ner chili. Fräs på låg värme utan att vitlöken tar färg.
3. Slunga avrunnen spaghetti i pannan med olja, vitlök och chili över värme en minut.
4. Ta av från värmen och blanda med riven parmesan. Smaka gärna av med flingsalt och en skvätt rå olivolja.

Till denna rätt är det viktigt att använda en smakrik olivolja. Puritanerna använder inte parmesan, men jag tycker det är ett måste!

 

Skriv ut recept