Päronkaka med kolasås och färsk frukt

Recept av Liselott Forslin

Saftig och god kaka som får smak av ingefära och kanel och toppas med söt kolasås, så kallad ”karamelliserad mjölk” och färsk frukt samt pinjekärnor.

8-10 bitar

5 dl vetemjöl
2 dl råsocker
2 tsk bakpulver
1 krm salt
2 tsk mald ingefära
1 tsk mald kanel
125 g rumstempererat smör
3 ägg
1 1/2 dl vatten
1-2 päron i klyftor
Dekoration: 1-2 dl karamelliserad mjölk (finns på burk i baksortimentet i välorterad butik)
färsk frukt, t ex physalis, päronklyftor, sharonfruktsklyftor

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en rund kransform.
2. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
3. Tillsätt det mjuka smöret i kuber vispa till en grynig massa med hjälp av elvisp.
4. Knäck i äggen och häll i vatten. Fortsätt med elvispen tills en fin smet bildas.
5. Häll hälften av smeten i formen och ställ i päronklyftorna. Häll på resten av smeten och grädda i nedre delen av ugnen cirka 1 timme och 30 minuter. Känn med en provsticka om den är färdig.
6. Stjälp upp kakan på ett fat och låt svalna under formen.
7. Skär frukten i fina bitar och fyll hålet i kakan. Skeda över lite glasyr och låt det rinna över kakan.

Dekorera med mer frukt samt pinjekärnor.

Skriv ut recept

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara