Linguine alle vongole

Recept av Marco Manieri

Linguine är den traditionella pastan att använda till skaldjur. Namnet betyder ”små tungor” och är den traditionella pastan att använda till skaldjur, men du kan ersätta den med spaghetti. Vongole är en liten medelhavsmussla som är högt skattad i hela Italien, men jag brukar ersätta den med vår lokala hjärtmussla. Detta är den vanligaste (och i mitt tycke bästa) versionen som ibland specificeras som in bianco, i vitt, vilket syftar till att den görs utan tomat.

4 portioner

500 g linguine eller spaghetti
1 kg hjärtmusslor eller vongole, rena och slutna
4 vitlöksklyftor
2 små torkade chilifrukter (piri piri eller peperoncino)
2 dl torrt vitt vin
¼ citron
några kvistar bladpersilja
olivolja
salt

1. Svetta hackad vitlök på medelvärme i en bottenskyla olivolja tillsammans med smulad chili. Tillsätt vinet precis innan vitlöken fått färg och öka till hög värme.
2. När vinet reducerats till hälften, lägg i musslorna och lägg på locket.
3. Ta bort pannan från värmen så fort musslorna öppnat sig, 2–4 minuter. Fiska ut alla musslor och lägg i en skål under lock. Det är viktigt att inte laga musslorna för länge. Spara spadet i pannan.
4. Koka pastan al dente i saltat vatten.
5. Reducera musselspadet, lägg i den avrunna pastan och musslorna. Blanda över värme tills pastan sugit upp spadet, cirka 30 sekunder. Smaka av med några droppar citron och eventuellt salt och blanda i persilja. Servera i varma djupa tallrikar och ringla gärna en god olivolja över.

Vill du vara tidseffektiv och känner att du har bra simultankapacitet så börjar du fräsa vitlöken när du släpper ner pastan i kokvattnet.

 

Skriv ut recept

Spara

Spara

Spara

Spara