Bistecca alla Fiorentina

Recept av Fabio Rubino

Traditionellt sett grillas den toskanska kötträtten bistecca alla fiorentina över ved eller kol och serveras blodig och enkelt kryddad. Att florentinarna började kalla rätten ”bistecca” sägs härstamma från Medici-eran då resande engelsmän utbrast ”beef steak” vid åsynen av rostat kött på piazzorna i Florens under Festa di San Lorenzo, som firas den 10 augusti.

8 personer

2 (1,2 kg) st T-bone steak skuren 5 cm (välj riktigt fin kvalitet på köttet)
Rucola 120 g
Parmigiano 22 månader ½ dl
Rosépeppar
Olivolja
Flingsalt
Citron 1 hel
Hel vitlök

Köttet ska vara tempererat till rumstemperatur (ca 3 timmar).

1. Hetta upp grillplattan eller grillpannan ordentligt.
2. Pensla köttet på båda sidor med olivolja.
3. Salta & peppra.
4. Grilla på mycket hög värme i 3/5 minuter.
5. Efterstek köttet i ugn 180°C i ytterligare 5 minuter.
6. Låt köttet vila ca 10 minuter.
7. Halvera citron och ett stort helt vitlökshuvud och grilla en stund tills snittytan får fin grillyta.
8. Förbered under tiden salladen och lägg upp rucola & små söta tomater på fat, hyvla över lite parmesan, lägg på en nypa salt och ringla över olivoljan.
9. Servering: Skär loss från benet och skiva varje bit i tunna skivor och lägg upp köttet på salladen, med eller utan benet.
10.Droppa citron och olivolja över.

Tips: Köttet grillas perfekt på grillplattan som placeras över wokbrännaren.

Skriv ut recept

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara